Kilpailuohjeeseen on tehty seuraava lisäys:

Tehty muutos alkuperäiseen lähtöaaltojakoon! Sarjat H130 ja H150 siirretty viimeiseen lähtöaaltoon.

ja


HUOM! Kartalla on näkyvissä säännöistä poiketen myös kesäsuunnistuskartan merkintöjä esim. kivikot ja louhikot. Ratkaisu on tehty tarkoituksella, että vähäisellä lumen määrällä kilpailijoilla on tietoa urien ulkopuolella olevasta maastosta (oikomiset, lumen määrä, kivisyys).

Hiihtosuunnistuksen SM-keskimatka ja SM-viesti Haapavedellä 29.2-1.3.2020

KILPAILUOHJEET:

Säännöt

Kilpailuissa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä (29.01.2020), hiihtosuunnistuksen SM-kilpailujen erillisohjeita sekä kilpailujen järjestäjien antamia ohjeita. Kilpailijat kilpailevat omalla vastuullaan.

Kilpailun johto

Kilpailunjohtaja Jani Huuha (jani.huuha@addcon.com) p. 0458519123

Pääsihteeri/tiedottaja Hannu Karstunen (hannu.karstunen@gmail.com) p. 0440450210

Ratamestari Reima Piispanen

TA Kari Saastamoinen

Ratavalvoja Panu Peisa (SalRe)

Tuomarineuvosto

Puheenjohtaja Seppo Keltamäki, Joutsenon Kullervo

Jäsen Hannu-Pekka Pukema, Rastivarsat

Jäsen Päivi Lassila, RasTiimi

Tuomarineuvoston päätöksellä voidaan kilpailun alkamista siirtää tai kilpailu peruuttaa, jos lämpötla on alle -20 C astetta (sääntökohta 7.54). Tätä päätöstä tehtäessä lämpötila mitataan maalialueella metrin korkeudella (lajisääntökohta 14.72). Mahdollista kylmän sään vaikutusta arvioidessa noudatetaan myös lajisääntökohtaa 14.73.

Kilpailukeskus, opastus ja pysäköinti

Kilpailukeskus on Aakonvuoren urheilukeskuksessa. Opastus tieltä 800 Haapavedeltä noin 8 km Pulkkilan suuntaan, josta ajoaika noin 5 min. Kilpailukeskuksen osoite Turvetie 1272, 86690 Haapavesi. Opasteet ovat paikoillaan 29.2. klo 08.00.

Pysäköinti: Kilpailukeskuksen tuntumassa, mistä matkaa kilpailukeskukseen 100 - 300 m. Pysäköintimaksu 5 euroa/päivä, maksu suoritetaan kilpailukeskuksen infoon, josta saa päiväkohtaisen pysäköintilapun. Käteismaksu. Pysäköinti on sallittu ainoastaan järjestäjien osoittamaan paikkaan.

Maasto

Kilpailumaasto on Aakonvuoren urheilukeskuksessa, jossa on melko runsaasti hiihtoreittejä.

Urilla on liikennettä kumpaankin suuntaan, joten varokaa vastaantulijoita. Korkeuseroa kilpailumaastossa on n. 40m.

Uraverkosto

Yhteensä n. 36 km, josta

Leveä luistelu-ura n. 8 km

Kapea luistelu-ura n. 2 km

Kelkkaura n. 26 km

Pistekatkouraa 130 m

Kilpailukanslia (Info)

Aakonmajan piha-alueella asuntovaunussa sijaitseva kilpailukanslia on avoinna perjantaina klo 18.00 - 20.00, lauantaina klo 08.00 - 16.00 ja sunnuntaina klo 08.00 - 15.30. Viestin hiihtojärjestykset on ilmoitettava Irma -palveluun viimeistään lauantaina 29.2. klo 16.00 mennessä. Hiihtojärjestyksen ilmoituksen voi tehdä myös kilpailukeskuksen koneella. Mikäli järjestäjät joutuvat kirjaamaan joukkueen hiihtojärjestyksen peritään siitä 5 € / joukkue.

Kilpailunumerot

SM-keskimatkan (lauantai) numerot löytyvät kansioista infosta. Lauantain kilpailussa pääsarjojen (H/D21) numerot ovat keltaisella pohjalla, muiden sarjojen valkoisella pohjalla.

SM-viestin (sunnuntai) numerot ovat joukkueittain kansioissa infossa. Sunnuntain viesteissä ensimmäisen ja toisen osuuden numerot ovat valkoisella pohjalla. Muista katsoa oikea osuusnumero. Kolmannen osuuden numerot ovat keltaisella pohjalla.

Kilpailunumerot kiinnitetään molempina päivinä näkyvästi oikeaan reiteen, numeroa ei saa taittaa. Numeroiden kiinnitystä varten kilpailijoilla on oltava omat hakaneulat. Infossa myydään hakaneuloja 1€ / 4 kpl.

Kartta

Tulostekartta 2/2020 mitakaavassa 1:10 000 paitsi H/D75-85 -sarjoissa 1:7500, käyräväli 2,5m, koko A4. Viesteissä kaikilla mittakaava 1:10 000.

Kansallisissa sarjoissa H/D11 ja H/D13 kartta on mittakaavassa 1:7500.

HUOM! Kartalla on näkyvissä säännöistä poiketen myös kesäsuunnistuskartan merkintöjä esim. kivikot ja louhikot. Ratkaisu on tehty tarkoituksella, että vähäisellä lumen määrällä kilpailijoilla on tietoa urien ulkopuolella olevasta maastosta (oikomiset, lumen määrä, kivisyys).

Kilpailujen mallikartat ovat nähtävillä lähtöpaikoilla. Kilpailukartat kerätään pois maalissa. Maaliintulon jälkeen kartat laitetaan seuroittain pusseihin.

Molempien päivien kartat palautetaan seurapusseittain kuittausta vastaan Infosta sunnuntaina 1.3. viestin uusintalähdön jälkeen noin klo 13.00 tai kaikkien ankkureiden päästyä matkaan. Jos haluat kartan jälkikäteen postitse, voit käydä täyttämässä osoitteesi kirjekuoreen kilpailukeskuksen Infossa. Kuoren taakse merkitään tieto siitä, minkä sarjan tai viestinumeron/osuuden kartta postitetaan. Palvelumaksu on 5 €/kuori (enintään 4 karttaa / kuori).

EmiTag -kilpailukortit

Kilpailuissa käytetään EmiTag-leimausjärjestelmää. Sunnuntain EmiTag-numerot tulee syöttää Irmaan joukkuetta ilmoitettaessa, erillistä sisäänkirjausta ei ole. Vuokrattavat EmiTagit (10 €/päivä) saa lauantaina klo 08.00 alkaen kilpailukeskuksen Infosta. Jos osallistut myös sunnuntaina viestiin, käytät samaa EmiTagia kuin lauantaina. Vuokratut EmiTagit on palautettava Infoon. Palauttamatta jääneestä EmiTagista veloitetaan 125 €. Kilpailija on vastuussa eletronisen kortin toimivuudesta. Mallirasti sijaitsee opaspaalun läheisyydessä, jossa EmiTagin toimivuuden voi tarkistaa. EmiTag - leimauslaitteen toimintavarauksen voi käydä tarkistamassa infossa olevalla MTR - laitteella (suositus väh. 3.0) Kilpailun järjestäjät eivät tarkista EmiTagin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjille ilmoitettua tai järjestäjien antamaa EmiTagia, suoritus hylätään. Muista tarkistaa lähtöluettelosta, että kilpailet oikealla EmiTagilla (myös vuokraajat). Lauantaina useampi kilpailija ei saa käyttää samaa EmiTagia, myös sunnuntaina viestissä samaa EmiTagia saa käyttää vain kerran. Mikäli kilpailija haluaa muuttaa ilmoittamaansa EmiTag -numeroa, info veloittaa muutoksesta 5 €.


Rastit ja leimaaminen

Rasteja on maastossa lähekkäin joten varmistathan, että käyt oikealla rastilla. Rastit ovat tolpassa uran vieressä. Rastikoodi on kiinni tolpan yläosassa ja uralle päin. EmiTag on kiinnitetty tolppaan rastilipun yläpuolelle. EmiTag rekisteröi rastilla käynnin noin puolen metrin etäisyydeltä, jonka jälkeen EmiTag-ranneke vilkkuu 10 sekunnin ajan onnistuneen leimauksen merkiksi. Leimaukseen riittää EmiTagin vienti rastilipun vierestä, rastileimasinta/-tolppaa ei saa lyödä eikä töniä. Ole huolellinen leimauksissa ja varmista joka rastilla rannekkeen vilkkuvasta valosta, että leimaus on onnistunut. Leiman puuttuminen johtaa hylkäykseen. Maalin lähistölle ei saa mennä seuraamaan kilpailua EmiTagin kanssa, muuten on vaara, että tulospalveluun tulee häiriöitä.

Liikennesäännöt (säännöt 14.6.)

Liikenne hiitourilla on oikeanpuolista. Kilpailijan on kehotuksesta väistettävä takaa tulevaa nopeampaa kilpailijaa, jos käytettävissä on yksikaistainen ura.

Lähdöt

SM-keskimatka 29.2.2020

Lähdön punainen "metsänhoitoyhdistys" viitoitus alkaa opaspaalulta seuraten kilpailukeskukseen johtavaa tietä. Opaspaalu on Aakonmaja alapuolella, viestin lähtösuoran lähistöllä. Lähtöön on matkaa 1500 m hiihdettävää uraa pitkin. Viestin lähdöstä erillinen ohje alempana. Lähtöviitoitukselta ei saa poiketa urille kisamaaston puolelle.

Lähtökaavio

4 min ennen lähtöä kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, samalla tarkistetaan kilpailunumero.

3 min ennen lähtöä nollataan EmiTag

2 min ennen lähtöä siirrytään mallikartoille

1 min ennen lähtöä kilpailija siirtyy oman sarjansa karttalaatikon viereen, kartan saa ottaa ja laittaa karttatelineeseen 15 sekuntia ennen lähtöä komennolla "KARTAT".

HUOM! Sarjat H/D 11-13 saavat kartan 1 min ennen lähtöä toimitsijan opastuksella.

Lähtö tapahtuu lähtökellon piippauksesta. Huom! Lähdöt tapahtuvat karttalaatikon vierestä. Lähdön toimitsijat valvovat, ettei "hivuttautumista" tapahdu.

Lähtöpaikalta ei ole järjestetty varusteiden kuljetusta kilpailukeskukseen.

Lähtöpaikalla on kaksi bajamajaa.

Lähdöt SM-viesti 1.3.2020

Viestin lähdöt tapahtuvat kilpailukeskuksessa porrastettuna siten, että

klo 10.00 lähtevät sarjat:

H21, D21, H110, D110

klo 10.10 lähtevät sarjat:

H20, D20, H190, H210, D130, D190

klo 10.20 lähtevät sarjat:

H17, D17, H130, H150, H170, D150 ja D170

Klo 13.00 uusintalähtö kaikille niille, jotka eivät ole klo 12.55 mennessä päässeet matkaan.

Ensimmäisen osuuden viestinviejät siirtyvät lähtöalueelle "Kilpailijat sisään" portin kautta noin 10 minuuttia ennen lähtöä. Huolehtikaa, että EmiTag -korttinne nollataan tässä yhteydessä.

5 min ennen lähtöä alkaa kilpailijoiden ryhmittyminen lähtöriveihin kuulutuksen ja toimitsijoiden opastuksella.

2 min ennen lähtöä jaetaan kartat karttatelineelle väärinpäin.

30 sek. ennen lähtöä saa kilpailija kuuluttajan komennosta "KARTAT" kääntää kartan ja asettaa sen telineeseen.

Lähtöön aikaa 10 sekuntia... 5-4-3-2-1-NYT

Olkaa rauhallisia ja varovaisia viestin lähtötohinassa.

Varmistakaa, että teillä on oikea kartta.

Viestin vaihto

Toisen ja kolmannen osuuden viestinviejät siirtyvät vaihdon odotusalueelle "Kilpailijat sisään" portin kautta, jossa tapahtuu EmiTagin nollaus.

Vaihtoon saapuva kilpailija

Viimeiseltä rastilta on viitoitus vaihtoon. Vaihtoon tulija käytä vasenta merkittyä kaistaa. Maaliin tullessa oikeanpuoleista maalikaistaa.

Vaihto tapahtuu vaihtopuomin yli kädellä koskettamalla lähtevää kilpailijaa.

Vaihdon jälkeen kilpailija siirtyy välittömästi EmiTagin tarkastukseen. Jos leimantarkistus antaa hylkäysehdotuksen, siirtyy kilpailija itkumuurille. Kartat kerätään pois samalla tavalla kuin henkilökohtaisessa kilpailussa.

Lähtevä kilpailija: Vaihdon tapahduttua lähtevä kilpailija hiihtää karttatelineelle, ottaa oman numeronsa ja osuutensa mukaisen kartan ja jatkaa K-pisteen kautta maastoon.

Väärän kartan ottaneen joukkueen suoritus hylätään.

Kilpailija, jonka kartan on toinen joukkue ottanut, saa uuden kartan karttatelineen perässä olevasta varakarttapisteestä.

Maali

Maaliviiva on merkitty maalin kohdalle lumeen. Maalituomarina toimii Hannu Tiainen. Leimantarkastuksessa on tärkeää, että vain yksi kilpailija kerrallaan on tarkastuksessa, malta odottaa omaa vuoroasi. Maalialue on aidattu omaksi alueekseen, jonka sisälle saa tulla vain maaliin/vaihtoon saapuva kilpailija. Leimantarkastuksen jälkeen kilpailija laittaa karttansa oman seuransa nimellä varustettuun pussiin. Kun kilpailija on poistunut maalialueelta ja leimantarkastuspisteestä, hän ei saa palata sinne EmiTag-kilpailukortin kanssa. Maali suljetaan lauantaina viimeistään klo 15.30 ja sunnuntaina viimeistään klo 15.00.

Keskeyttäneet

Keskeyttäneiden on tultava maalin kautta, tai jos se ei ole mahdollista niin keskeyttäjien on ilmoittauduttava leimantarkastuksessa EmiTagin tarkastuspisteessä sekä samalla on luovutettava kilpailukarttansa.

Välinehuolto

Suksien voitelu on ulkotiloissa kilpailukeskuksessa ja siihen on varattu muutama sähköliitäntä. Suksien mahdollisen testauksen voi suorittaa verryttelyalueilla.

Pukeutuminen, peseytyminen, WC:t ja bajamajat

Merkitty kilpailukeskuksen opaskarttaan ja alueopasteilla. Opaskartta ilmoitustauluilla ja infopisteessä. Pukeutuminen ja varustereppujen säilytys tapahtuu Aakonmajan pihalla olevissa pukeutumisteltoissa. Peseytyminen vettä säästäen majan kellaritilojen suihkutiloissa. Varustereppuja ei saa jättää majan sisälle. Järjestäjät varaavat oikeuden viedä mahdolliset sisälle tuodut reput ulos.

Aakonmajalla on yhteensä 10 (+1 inva) kpl sisävessoja. Lisäksi alueella on 4 kpl bajamajoja ja lauantain lähtöpaikalla 2 kpl.

Ensiapu

Lääkäri ja ensiapuhenkilöstö ovat maalialueen lähellä ja tarvittaessa valmiina siirtymään maastoon moottorikelkalla ja ahkiolla. Kilpailuja varten on laadittu erillinen Pelastus- ja Turvallisuussuunnitelma joka on nähtävillä ilmoitustauluilla.

Tulokset

Tulosmonitori Aakonmajan sisätiloissa. Kilpailun aikana on käytössä online -tulospalvelu, jonne on linkki kisasivuilla www.smhisu2020.net/tulokset. Lopputulokset julkaistaan samoilla sivuilla.

Ruokailu

Kilpailukeskuksessa Aakonmajalla on mahdollisuus keittoruokailuun. Tarjolla on myös kahviotuotteita sekä ulkona makkaraa ja myös kahvila. Käteismaksu.

Palkintojen jako

Palkintojen jako on molempina päivinä kuulutusten mukaan Aakonmajan edustalla. Palkintojenjako alkaa lauantaina noin klo 13.30 ja sunnuntaina noin klo 12.30. Mahdollisista aikataulumuutoksista ilmoitetaan kuuluttamalla. Palkinnot jaetaan SSL:n sääntöjen mukaisesti. R1:ssä sekä henkilökohtaisessa että viestikilpailussa kuudelle parhaalle. R2:ssa palkitaan kolme parasta.

Kansallisissa sarjoissa H/D11 ja H/D13 kaikki palkitaan. Palkinnot voi noutaa maaliintulon jälkeen infosta.

Sarjat ja matkat

SM-keskimatka 29.2.2020 Ohjeajat: Sarjojen ohjeajat ovat SSL:n lajisääntöjen mukaiset.


Tervetuloa Haapavedelle!

Haapaveden Urheilijat           Nivalan Suunnistajat           Oulaisten Huima